Trainingen

hojo 2009De afgelopen 20 jaar heb ik in hele verschillende omgevingen en aan heel verschillende mensen training en workshops gegeven waarbij aikido een belangrijk onderdeel speelde: leiderschapstrainingen, management, onderhandelen, presenteren, e.a. Soms in mijn dojo, soms op locatie, soms ergens in het (buiten)land op een mooie plek. Meer over mij zie personalia of anders een overzicht van opdrachtgevers.

315011954_9fda856a3aAikido is méér dan een metafoor voor hoe je met conflicten, stress of weerstand omgaat. Of hoe je leiding geeft dan wel ‘ondergaat’. Aikido is een hele goede spiegel om je bewust te maken van je houding en je gedrag en geeft tevens hele concrete handvatten om daarmee aan de slag te gaan. Dat begint altijd met aandacht, bewustzijn (“ki”): aandacht, “erbij zijn”, wakker-zijn. “Je kunt niet ergens anders heen dan vanaf daar waar je nu bent” (Kabat-Zinn). Daar begint het, hier en nu. Tussen aikido en mindfulness bestaat een hechte familieband.

 

Met tal van fysieke oefeningen, aandachtstraining, visualisaties rondom lichaamshouding, gronding, centreren, ontspanning, ademhaling e.d. leer je meer aanwezig te zijn, in contact met jezelf en je omgeving. Leer je anders om te gaan met weerstand, vanuit je omgeving of in jezelf. Leer je je meer te richten op harmonie, leer je om niet of anders te vechten, niet tegen maar met de ander, om samen verder te komen.

De trainingen en workshop zijn altijd dynamisch. Ook al wordt er ook tijd genomen om te reflecteren, het grootste effect wordt behaald door te ervaren en dus te oefenen, te doen. Dat geeft ruimte, energie, plezier en inzicht.

DSC_0262 DSC_0087DSC_0188 DSC_0241kinderaikido worp - kopie 1 D&B L 1DSC_0025DSC_0163D&B 8