Aikido

9Aikido is een Japanse zelfverdedigingsleer en levensweg. Het karakter ‘ai’ staat voor harmonie, balans, liefde, het karakter ‘ki’ staat voor geest(kracht) en levensenergie en het karakter ‘do’ staat voor weg, discipline. In Aikido zijn uiteraard een aantal zaken vergelijkbaar met die van andere vechtkunsten: timing, afstand, alertheid, souplesse._MG_9817
Wat Aikido onderscheidt van andere kunsten is met name de ‘spirit’ waarmee het beoefend wordt. Je bent als aikidoka gericht op heelheid, verbinding en harmonie. Aikido is de kunst van het ‘niet-vechten’. Daarvoor is het nodig dat je goed in je ‘centrum’ bent, de spil bent in de interactie met de ander, zodanig dat je de regie behoudt en tegelijk ook weet te volgen. Er is veel aandacht voor gronding en centreren, adem en ontspanning. Feitelijk gaat het om het samenspel, de onderlinge communicatie, het leiden en volgen, en meebewegen. Niet vanuit zwakte of gebrek, maar vanuit kracht en inzicht: de wind kun je niet veranderen, maar je kunt wel je zeilen bijzetten.

_MG_9740Dus vanuit innerlijke kracht -in plaats van macht- gebruik je de energie van de ander, buig je deze om en leid je de ander naar een voor beiden vruchtbare uitkomst. Dit je verbinden wordt “ki-musubi” genoemd (zie de kalligrafie hiernaast van de grondlegger van aikido, Morihei Ueshiba). Hoe meer je echter op de prestatie, het eindresultaat gericht bent – en dus eerder geforceerd dan natuurlijk zal handelen- des te meer je van huis raakt. En: hoe meer het om jou gaat in plaats van het te bereiken doel- hoe minder je zult bereiken. Het Japanse woord voor krijger    ‘samoerai’ betekent eigenlijk ‘dienaar’.

wuwei 3
“Go with the flow”, doe en bereik meer met minder, is het motto.Handelen in aikido is meer een soort “doen door niet-doen” (wu wei, zie kalligrafie). Toch is aikido zeker niet ‘soft’, geef je duidelijk je grens aan en gaat het erom helder en krachtig te acteren. Aikido pure zelfverdediging. Het gaat niet om winnen maar om heelheid. Respect en aandacht zijn sleutelwoorden.